Sophantering

Sopsortering är viktigt för miljön och påverkar kostnaderna för föreningens sophämtning. Stockholm vatten och avfall har en guide för sopsortering. Tänk också på:

  • Se till att soporna hamnar i rätt kärl och inte på marken vid sidan av dem – det blir bara fest för råttor och fåglar och skräpigt därefter.
  • Ställ absolut inte soppåsar eller återvinningsprodukter på marken, vem ska ta hand om dem om inte du?
  • Felanmäl om något inte fungerar med sophanteringen (se även nedan angående sopsugen).

Hushållssopor

Sopnedkasten för hushållssopor är placerade vid Radiusbacken 19. Tömning av vår sopanläggning ska normalt göras varje tisdag och fredag. Det sker genom att soporna sugs via ett rör till en lucka i marken på andra sidan huset, adress Midsommargränd 11 (vid ingången till bergrummet).

Det går bra för vem som helst av oss att felanmäla vid utebliven soptömning/fulla sopnedkast. Ju tidigare det görs desto fortare till åtgärd, förstås. Vid tre fel under ett kvartal är vi dessutom berättigade till avdrag på sophämtningskostnaden. Numret till felanmälan av sopsugen är 08-508 465 40 (Stockholms avfallshanterings kundtjänst).

Biologiskt avfall/kompost

Föreningen tillhandahåller möjligheten att kompostera biologiskt avfall. Påsar för detta (och hållare för påsarna) finns i föreningens snickarbod, Radiusbacken 21/Midsommargränd 15. Du slänger de fulla påsarna i sopnedkastet med grön lucka (röret närmast vårt hus).

Övrig källsortering

Vid Svandammsparken finns en källsorteringsstation för glas, metall, plast, papper, wellpapp/kartong och batterier – det är en fin promenad  dit.

Miljöfarligt avfall

Miljöfarligt avfall kan lämnas på Miljöstation Aspudden (Kilabergsvägen 2, vid Shell-macken – gångavstånd!) eller vid Sätra återvinningscentral (se nedan). Lampor kan lämnas vid Coop Västberga, dit kan man också traska.

Grovsopor

Grovsopor liksom miljöfarligt avfall måste man själv transportera bort. Närmaste återvinningscentraler är ÅVC Östberga och ÅVC Sätra, har du ingen bil för att komma dit finns det vänliga själar i huset som gärna lånar ut sin (det går också bra att åka buss, se respektive ÅVC för tips). Läs mer om vad du ska tänka på när du ska besöka återvinningscentralen på http://www.stockholm.se/avc.